11-18/07/2022  

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής".

 

 

21 06 2020

 

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής – ένας από τους δύο φορείς που ίδρυσαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο με πολλές πολιτιστικές δράσεις επί 65 και πλέον χρόνια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους μουσικούς και η απονομή υποτροφιών μέσα από μουσικούς διαγωνισμούς.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Art Campus του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής θεσμοθετήθηκε πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, με σκοπό να προσφέρει στους νέους μουσικούς την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με την καθοδήγηση κορυφαίων δασκάλων, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και, μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, να συνεργαστούν μεταξύ τους δημιουργώντας γόνιμες σχέσεις για τη ζωή και την τέχνη τους.

Οι νέοι και οι νέες που έλαβαν μέρος στα ετήσια θερινά προγράμματα αυτής της πρώτης δεκαετίας, διδάχθηκαν σε πολλά αντικείμενα του ενδιαφέροντός τους με εντυπωσιακά, κατά γενική ομολογία, αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 300 Έλληνες νέοι μουσικοί (έγχορδοι, πνευστοί, πιανίστες, κιθαριστές και λυρικοί τραγουδιστές) συμμετείχαν σε master classes για σόλο όργανα και φωνή, δημιούργησαν μουσικά σύνολα, ερμήνευσαν έργα ως σολίστ με ορχήστρα και εμφανίστηκαν σε συναυλίες ανοιχτές στο κοινό στους χώρους του Art Campus αλλά και στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Από το καλοκαίρι του 2022 και σε βάθος τουλάχιστον τριετίας η εκπαιδευτική δράση του Art Campus θα επικεντρωθεί στα Σύνολα Μουσικής Δωματίου και στα Μουσικά Σύνολα (ensemble playing). Για τον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό σχεδιασμό του νέου προγράμματος, ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής συνεργάστηκε με τα δύο ιστορικά και αρχαιότερα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το Ωδείον Αθηνών (έτος ίδρυσης 1871) και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (έτος ίδρυσης 1914), μη κερδοσκοπικούς φορείς επιχορηγούμενους από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι νέοι μουσικοί θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σύνολα μουσικής δωματίου και να διδαχθούν από αναγνωρισμένους Έλληνες σολίστ και παιδαγωγούς, με μακρά πείρα στη διδασκαλία και στις συναυλίες κλασικής μουσικής ως σολίστ και μουσικοί συνόλων και ορχηστρών.

 

 •  Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
 •  Δήμος Γκουνταρούλης, βιολοντσέλο
 •  Τίτος Γουβέλης, πιάνο
 •  Γιάννης Κορμπέτης, βιολί
 •  Αντώνης Μανιάς, βιόλα
 •  Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο


Βασικοί στόχοι είναι αφενός η ανάδειξη ενός σημαντικού ρεπερτορίου από την κλασική έως την σύγχρονη εποχή και αφετέρου η προβολή αλλά και η δημιουργία νέων μουσικών συνόλων που θα προκύψουν μέσα από το εκπαιδευτικό περιβάλλον του προγράμματος. Ευχή όλων μας, να εμπεδωθεί μια νέα κουλτούρα εκπαίδευσης και συνεργασίας που θα προσφέρει σαφείς επαγγελματικές διεξόδους στους νέους μουσικούς. Για τον σκοπό αυτό, τα σύνολα που θα διακριθούν θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συναυλίες που θα διοργανωθούν το φθινόπωρο του 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Τα εν δυνάμει σύνολα (ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα, κουιντέτα και μεγαλύτερα σύνολα, σύνολα εγχόρδων, πνευστών, μικτά και μικρά σύνολα με πιάνο) θα διαμορφωθούν μετά από τις ακροάσεις και τα έργα θα οριστούν από τους καθηγητές για να δοθούν εγκαίρως στους συμμετέχοντες που θα επιλεγούν.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλοι οι νέοι μουσικοί ηλικίας 14-24 ετών (έγχορδα, ξύλινα πνευστά, πιάνο) επιπέδου Ανωτέρας σχολής, πτυχιούχοι και διπλωματούχοι οποιουδήποτε μουσικού εκπαιδευτικού ιδρύματος αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Πολιτισμού (Ωδεία, Μουσικές Σχολές) καθώς επίσης και σπουδαστές ή απόφοιτοι των τμημάτων μουσικής ειδίκευσης στα ΑΕΙ.

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής στηρίζει τους νέους Έλληνες μουσικούς που θα συμμετάσχουν στο Art Campus, οι οποίοι δεν θα καταβάλουν δίδακτρα παρά μόνο μέρος των εξόδων διαμονής και πλήρους διατροφής σε χαμηλό κόστος. Η επιλογή των συμμετεχόντων στο Art Campus θα γίνει κατόπιν ακρόασης με αποστολή βίντεο. Η προθεσμία για την αποστολή των οnline αιτήσεων και του βίντεο λήγει την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022.

Όλες οι πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα: www.sfm-artcampus.net
Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Art Campus πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της κυρίας Φωτεινής Λιβανού
και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

 

 

Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών