7/4/2023 Συναυλία Κουαρτέτου Σαξοφώνων «Ώσμωσις», την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 9 το βράδυ, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
 

21 06 2020

 

                                                                          

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 9 το βράδυ, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) φιλοξενεί στην αίθουσα εκδηλώσεων “Μελίνα Μερκούρη” (Φράγκων 15) μία συναυλία του Κουαρτέτου Σαξοφώνων «Ώσμωσις» (Osmosis). Εκεί θα απολαύσουμε τους Χρίστο Ζένιο (σοπράνο σαξόφωνο), Αντώνη Φωτιάδη (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλο Σωτηριάδη (τενόρο σαξόφωνο) και Γιάννη Μυράλη (βαρύτονο σαξόφωνο), σε ένα πρόγραμμα πρωτότυπων έργων αλλά και διασκευών Ελλήνων συνθετών. Συγκεκριμένα, θα ερμηνευτούν τα έργα: Κωίτικα (1989) του Μ. Αδάμη (1929-2013), Typewriter Tune (2006) του Γ. Κουμεντάκη (γ. 1959), Hooked (again) (2019) του Σ. Τσιλιγγιρίδη (γ. 1977), Κυπριακή Σουίτα (1969/2023) του Ά. Μπαλτά (γ. 1948) και Point of No Return (2008) του Γ. Κουμεντάκη σε μεταγραφή για κουαρτέτο σαξοφώνων (2022) του Α. Φωτιάδη.

Με την ευκαιρία της συναυλίας, την Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 9:30-12:30, ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Γιάννης Μυράλης, θα προσφέρει στο ΚΩΘ ένα σεμινάριο  με τίτλο “Οργανική μουσική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Βασιζόμενοι στο παρελθόν, ατενίζοντας το μέλλον”. Και στις δύο δράσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το νεοσύστατο Κουαρτέτο Σαξοφώνων Ώσμωσις (Οsmosis) δημιουργήθηκε από τέσσερις διακεκριμένους σολίστες και παιδαγωγούς από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι συνένωσαν τις δυνάμεις τους φιλοδοξώντας να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση της Ελληνικής μουσικής δωματίου για σαξόφωνο. Επιδιώκουν να αναβιώσουν με την τέχνη τους έργα του ρεπερτορίου που είναι «κρυμμένα» και ξεχασμένα και ταυτόχρονα να εμπνεύσουν εν ζωή συνθέτες για την παραγωγή νέων δημιουργιών. Για παράδειγμα, το κουαρτέτο αποπειράται να συνδυάσει πρωτότυπα και διασκευασμένα έργα του σύγχρονου συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη, αρμονικά συνυφασμένα με τις αναγεννησιακές μελωδίες ενός άλλου σπουδαίου Κρητικού συνθέτη, του Φραγκίσκου Λεονταρίτη (Francesco Londariti), πρεσβεύοντας έτσι πως η μουσική είναι η διαρκής προσπάθεια συναισθηματικής και διανοητικής  έκφρασης του ανθρώπου κάθε εποχής.

Το σεμινάριο του Δρ. Γιάννη Μυράλη απευθύνεται τόσο σε σπουδαστές μουσικών οργάνων αλλά και σε όσους εκπαιδευτικούς ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία τους με νέες ιδέες και πρακτικές που αφορούν την οργανική μουσική εκπαίδευση. Έπειτα από μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση και αναφορά σε βασικά στοιχεία που αφορούν τη διδασκαλία μουσικών οργάνων, ο διδάσκων θα εστιάσει σε σύγχρονα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί μέσα από την ατομική και ομαδική διδασκαλία οργάνων σε τυπικά και μη τυπικά πλαίσια. Για περισσότερες πληροφορίες: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

O Γιάννης Μυράλης είναι αναπληρωτής καθηγητής μουσικής παιδαγωγικής και σαξοφώνου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει ολοκληρώσει τις βασικές και ανώτατες σπουδές του στη μουσική (BM, MM & PhD) στις ΗΠΑ και έχει δώσει ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στην  Ευρώπη, Καναδά και ΗΠΑ. Εμφανίστηκε ως σολίστ με το Ensemble Philharmonia, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και το Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων. Ως μέλος του διακεκριμένου κουαρτέτου Transcontinental Saxophone Quartet είναι νικητής διαφόρων διαγωνισμών μουσικής δωματίου στις ΗΠΑ. Το κουαρτέτο εμφανίστηκε ως σολίστ με τη Βασιλική Μπάντα της Βελγικής Αεροπορίας και την Jackson Symphony Orchestra στις ΗΠΑ, ενώ ο ψηφιακός τους δίσκος «Mountain Roads» έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Mediterranean Trio με το οποίο έχει δώσει αρκετές εμφανίσεις στην Ευρώπη. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο University of Windsor και το Lionel Hampton School of Music του University of Idaho στις ΗΠΑ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Σαξοφώνων Κύπρου Σαξοφωνία, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Καθηγητών Μουσικής Δωματίου (ECMTA) και πρόεδρος του Instrumental and Vocal Music Teaching Commission (IVMTC) της Διεθνούς Οργάνωσης Μουσικής Εκπαίδευσης (ISME).  

Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών