Νέα & Εκδηλώσεις

16/02/2020 Συναυλία-Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Ζαρίμπα την Κυριακή 16/2 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.  
26/03/2019 Megaro 2019 Οι Μουσικοί του Αύριο - η συναυλία θεσμός της πόλης μας!

Μουσικά Σύνολα - Ορχήστρα

moysika_synola_orxhstra

Από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ξεπήδησε στη δεκαετία του 50 η σημερινή Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στο Κρατικό Ωδείο όμως καλλιεργείται με ιδιαίτερη φροντίδα τα τελευταία χρόνια η ορχηστρική πρακτική. Όλοι οι σπουδαστές εγχόρδων, πνευστών και κρουστών από το μέσο επίπεδο σπουδών τους συμμετέχουν σε δύο ορχηστρικά σχήματα με συνεχή δραστηριότητα ολόκληρη τη χρονιά.

Το ρεπερτόριο είναι πλατύ, ξεκινώντας από κοντσέρτα Βιβάλντι και φτάνοντας μέχρι αποσπάσματα από συμφωνίες του Mahler και έργα του 20ου αιώνα. 

Οι αφορμές συνεργασίας είναι συχνές κυρίως με τραγουδιστές και χορωδίες οδηγώντας σε παρουσίαση απαιτητικών έργων όπως το Ρέκβιεμ του Mozart. Η Ορχήστρα έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις όπερας, έχει συνοδεύσει σολίστ υψηλού κύρους. Έχει εμφανισθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό. 

Με ετήσιο διαγωνισμό επιλέγονται ως σολίστ μαθητές του Ωδείου για να συμπράξουν στις τελικές συναυλίες κάθε χρονιάς. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν διευθύνει την Ορχήστρα του Ωδείου οι Άλκης Μπαλτάς, Κάρολος Τρικολίδης, Κώστας Πατσαλίδης, Γιώργος Θυμής, Δημήτρης Δημόπουλος, Κώστας Παπάζογλου, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Toν Νοέμβριο του 2011 ανέλαβε την Ορχήστρα ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης με εντατική αξιοποίηση του δυναμικού και ενεργητική ανάδειξη της πολιτιστικής πρότασης του Ωδείου.

 

 

Mουσικά Σύνολα

horodia mikti

Η Μικτή και η Νεανική Χορωδία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τη μακρά παράδοση της Χορωδίας του Κ.Ω.Θ., η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Η χορωδία δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Ωδείου (έτος ίδρυσης 1914) και Διευθυντές της υπήρξαν οι: Αλέξανδρος Καζαντζής, Γεώργιος Βακαλόπουλος, Επαμεινώνδας Φλώρος, Τάσος Παππάς, Θεόδωρος Μιμίκος, Άλκης Μπαλτάς, Τρισεύγενη Καλοκύρη, Αγγελική Κρίσιλα, Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, Μαίρη Κωνσταντινίδου. Το Σεπτέμβριο του 2017 τη διεύθυνσή της ανέλαβε η Σοφία Γιολδάση.

Η Χορωδία καλύπτει ένα ευρύ ρεπερτόριο, που ξεκινά από τις αρχές της πολυφωνίας και φτάνει ως τις μέρες μας με έργα συνθετών και από τη σύγχρονη εποχή. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, και έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ. Έχει παρουσιάσει έργα Ελλήνων συνθετών στο εξωτερικό, όπως επίσης και το ορατόριο “Μεσσίας” του Handel στη Γερμανία, μετά από πρόσκληση της Ebersberger Oratorienchor. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της χορωδίας υπήρξε η σύμπραξή της με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο έργο 'Canto General' του Μ. Θεοδωράκη (Μάρτιος 2006).

Τον Ιανουάριο του 2018, το Κρατικό Ωδείο, όχι μόνο ως εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας, άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχτεί νέα μέλη, δημιουργώντας τη Μικτή και τη Νεανική Χορωδία του

Η Μικτή Χορωδία του Κ.Ω.Θ. αποτελείται από σπουδαστές των ανώτερων τμημάτων της σχολής Μονωδίας του Κ.Ω.Θ. και από άνδρες και γυναίκες, 18-55 ετών, οι οποίοι έχουν χορωδιακή εμπειρία και γνώσεις τραγουδιού. Στόχοι του συνόλου είναι η πλούσια δραστηριότητα και η παρουσίαση, σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, σπουδαίων έργων του χορωδιακού ρεπερτορίου όλων των εποχών.

horodia neaniki

Η Νεανική Χορωδία του Κ.Ω.Θ. αποτελείται από σπουδαστές των τάξεων Πιάνου, Άρπας και Θεωρητικών του Κ.Ω.Θ. και επίσης από νέους και νέες της πόλης, 15-26 ετών, οι οποίοι αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι και επιθυμούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στη χορωδιακή πράξη.

Οι χορωδίες διενεργούν τακτικές ακροάσεις για νέα μέλη κάθε Σεπτέμβρη και Ιανουάριο.

Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών