08/05/2019 skg logo SKG Bridges Festival 2019 «Η πολιτισμική δημοκρατία είναι ο δρόμος για μια πιο πλήρη πολιτική δημοκρατία»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

SKG Bridges Festival 2019

«Η πολιτισμική δημοκρατία είναι ο δρόμος για μια πιο πλήρη πολιτική δημοκρατία»

«Η πολιτισμική δημοκρατία είναι ο δρόμος για μια πιο πλήρη πολιτική δημοκρατία», επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε σήμερα Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Θέμα της συνέντευξης ήταν η δεύτερη διοργάνωση του SKG Bridges Festival στις 8-12 Μαΐου 2019, του νέου θεσμού που εντυπωσίασε πέρσι ήδη με το ξεκίνημά του, καθώς κατάφερε να κινητοποιήσει τόσο τους δημόσιους πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο σύνολό τους όσο και πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες.

«Το Φεστιβάλ αυτό είναι μια έκρηξη νεότητας και μια έκρηξη τεχνών», τόνισε στον χαιρετισμό της η κ. Ζορμπά, η οποία συμμετείχε στη συνέντευξη μέσω skype. Η ίδια έδωσε έμφαση σε τρία από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Φεστιβάλ: τη συνεργασία των φορέων αλλά και των τεχνών μεταξύ τους, τις πρωτοβουλίες με γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και την πρόσβαση όλων των πολιτών στις εκδηλώσεις, καθώς αυτές πραγματοποιούνται δωρεάν και αξιοποιούν κατά κανόνα τον δημόσιο χώρο της πόλης.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Τουρισμού.

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος, ο οποίος είπε ότι οι στοχεύσεις του Φεστιβάλ –όπως η εξωστρέφεια, ο ρόλος των πολιτών στην πολιτιστική δημιουργία, η έμφαση στους νέους, αλλά και ο παρεμβατικός ρόλος των φορέων πολιτισμού– συντονίζονται απολύτως με τις στοχεύσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος έδωσε και την «είδηση» της συνέντευξης, ότι δηλαδή ο ΟΜΜΘ από φέτος αναλαμβάνει τον ρόλο του φορέα κεντρικής διαχείρισης του Φεστιβάλ, κυρίως της οικονομικής, κάτι που αναμένεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες, καθώς όλοι οι φορείς και οι καλλιτεχνικές ομάδες θα έχουν μόνο ένα σημείο αναφοράς για αυτά τα ζητήματα.

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης, προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, είπε πως το SKG Bridges Festival δημιουργεί τη βάση για την προβολή μιας ταυτότητας της Θεσσαλονίκης που έχει να κάνει βέβαια με το παρελθόν (αξιοποίηση των λαμπρών μνημείων της) αλλά κυρίως με τη σύγχρονη δημιουργία, ως μια πόλη νεανική και φεστιβαλική. «Η πόλη είναι οι άνθρωποί της», συνόψισε τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη θετικότατη εμπειρία της περσινής διοργάνωσης, η οποία ως γνωστόν δεν είχε έναν καλλιτεχνικό διευθυντή, αντίθετα έδωσε τη δυνατότητα στους φορείς να συνεργαστούν άψογα μεταξύ τους αλλά και με τις μικρότερες ομάδες, χωρίς να υπάρξει ίχνος ανταγωνισμού.

«Η ανοιχτή πρόσκληση (open call) του φετινού Φεστιβάλ είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν περίπου 200 ενδιαφέρουσες προτάσεις από νεανικές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες», σημείωσε από την πλευρά της η συντονίστρια του SKG Bridges Festival Ματούλα Κούτσαρη. Έτσι, το 50% του φετινού προγράμματος θα καλυφθεί από αυτές τις ομάδες. Οι εκδηλώσεις, όπως τόνισε, θα πραγματοποιηθούν όπως και πέρσι σε πολλούς και ποικίλους χώρους, όπως σε μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού, σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε απρόσμενα σημεία όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό, σε δημόσιες υπηρεσίες και γενικά στον δημόσιο αστικό ιστό. Θα εκπροσωπηθεί δε όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, με μια κάπως πιο ιδιαίτερη έμφαση στα εικαστικά (εκθέσεις, performances κλπ.) και στον σύγχρονο πειραματικό αλλά και συμφωνικό ήχο. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ο φετινός προϋπολογισμός του Φεστιβάλ θα είναι όπως και πέρσι της τάξης των 300.000 ευρώ, ωστόσο το πρόγραμμα θα είναι ακόμη πιο πλούσιο από το 2018 (πέρσι είχαμε πάνω από 70 εκδηλώσεις, οι δε ξένοι καλλιτέχνες από 10 γειτονικές χώρες ήταν πάνω από 100).

Όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις θα είναι όπως πάντα δωρεάν, ενώ ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται ώστε να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες.

Οι ομιλητές της συνέντευξης Τύπου:
(από αριστερά) Σταύρος Παναγιωτίδης,
Νικήτας Μυλόπουλος και
Ματούλα Κούτσαρη.

Σταύρος Παναγιωτίδης,
προϊστάμενος του Γραφείου
Κοινωνικών Πολιτικών της
Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.
Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του δ.σ.
του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ματούλα Κούτσαρη,
συντονίστρια του
SKG Bridges Festival.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Μυρσίνη Ζορμπά μιλά μέσω skype
από το γραφείο της στην Αθήνα.
Παρακολουθούν (από αριστερά)
ο προϊστάμενος του Γραφείου
Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής
Γραμματείας Πρωθυπουργού
Σταύρος Παναγιωτίδης,
ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου
του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Νικήτας Μυλόπουλος και
η συντονίστρια του SKG Bridges Festival
Ματούλα Κούτσαρη.

Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών