22/01/2022  

Παρουσίαση δίσκου τζαζ μουσικής από το Sokratis Votskos Quartet, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.

 

 

 

21 06 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ανοίγει την αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του για το 2022 με μία παρουσίαση δίσκου τζαζ μουσικής το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022, ώρα 20.30, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15.

 

SOKRATIS VOTSKOS QUARTET
(“Sketching the Unknown” LP, Jazzman Records)
Όταν από τη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του σχήματος μέχρι την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου από την σπουδαία βρετανική δισκογραφική εταιρεία Jazzman Records μεσολαβούν κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, μάλλον το εγχείρημα είναι σπουδαίο!
Το Sokratis Votskos Quartet/Palette Ensemble (όπως ονομάστηκε αρχικά) δημιουργήθηκε το 2017 με αφορμή συνθετικό υλικό εμπνευσμένο από τον ήχο του Esbjorn Svensson Trio, τη μουσική των John Coltrane, Wayne Shorter καθώς και των πρώιμων καταβολών της Jazz στη μουσική Βlues, και διαμορφωμένο από την προσωπική έκφραση και την ιδιοσυγκρασία των μελών του συνόλου. Το πρόγραμμα αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις του νέου δίσκου τους. Έχουν εμφανιστεί στο Φεστιβάλ ΚΟΘ Underground 2017 (Θεσσαλονίκη), Take Five - Κιλκίς, Sakotura Jazz Ffestival 2018 (Χόρτο Πηλίου), Prilep Jazz Weekend 2018 (Skopje) και στο Odessa Jazz Festival 2018 (Ukraine) όπου και εισέπραξαν ενθουσιώδεις κριτικές. Η κυκλοφορία του δίσκου “Sketching the Unknown” έγινε το Νοέμβρη του 2019. Είχε προηγηθεί η κυκλοφορία του single τους (και πάλι σε βινύλιο με την Jazzman Records), που έλαβε πολύ θετικές κριτικές σε περιοδικά όπως το The Wire (Σεπτέμβριος 2019). Επιλέχθηκαν να εμφανιστούν στο τζαζ φεστιβάλ της Τεχνόπολης 2021 (εξ αναβολής από το 2020), ως η μουσική εκπροσώπηση της Ελλάδας (μαζί με ένα ακόμη ελληνικό σύνολο) ανάμεσα σε διεθνείς συμμετοχές, καθώς και στο ΆγλανJazz Φεστιβάλ στη Λευκωσία της Κύπρου (Ιούλιος 2021), ως η μοναδική ελληνική συμμετοχή. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους εμφανίστηκαν στο Tirana Jazz Festival, προσκεκλημένοι της ελληνικής πρεσβείας. Επερχόμενη εμφάνιση τους θα είναι στο Jazz in Progress 2022 στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης (κρουστά) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1991 και το 2001 ξεκίνησε σπουδές στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΣΩΘ) με τον Κ. Παγωνίδη. Το 2008 μετακόμισε στη Γαλλία για να συνεχίσει τις σπουδές στο Conservatoire a Rayonnement Regional de Nice. Το διάστημα αυτό συμμετείχε σε γνωστά φεστιβάλ, όπως το Nice Jazz Festival, Nuits du Sud κ.ά. Το 2013 συμμετείχε στο φεστιβάλ Jazz à Vienne με την big band του Conservatoire de Lyon. Είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον αμερικανό ντράμερ L. Parker, ο οποίος τον ενθάρρυνε να μετακομίσει στο Παρίσι για να παρακολουθήσει ιδιωτικά μαθήματα μαζί του τα επόμενα δύο χρόνια. Το 2016 ταξίδεψε πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και συμμετείχε στο κουαρτέτο του σαξοφωνίστα D. Rivera δίνοντας πολλές παραστάσεις στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Εμφανίστηκε επίσης με τον περίφημο πιανίστα X. Davis. Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ παρακολούθησε μαθήματα με τον R. Whitaker και τον R. “Uncle G” Gelispie στο Michigan State University. Έχει συνεργαστεί με τους C. Bailey, R. Ford, B. Herbin, P. Marcus, I. Acao, D. Lynch, Z. Rajab, Α. Ανισέγκο, Π. Στόικο κ.ά.
Ο Ευάγγελος Βραχνός (κοντραμπάσο) γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη. Άρχισε να παίζει σε μία σχολική ροκ μπάντα και λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε μαθήματα με τον Μ. Σιδερίδη στο ΣΩΘ. Στα 23 του ήρθε σε επαφή με το κοντραμπάσο και συνέχισε τις σπουδές του για 1 χρόνο στην Codarts Αcademy του Rotterdam. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και ίδρυσε τους Yako Trio. Το Δεκέμβρη του 2018 κυκλοφόρησαν το debut album τους “Ode to Υannis” και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος με συνθέσεις και του ιδίου στο κοντραμπάσο. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος των Mordana και μέλος του Sokratis Votskos Quartet, ενώ συνεργάζεται σταθερά με σπουδαίους μουσικούς της τζαζ σκηνής της πόλης όπως οι J. Wyllie και Δ. Αγγελάκης.
Ο Λέανδρος Πασιάς (πιάνο) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε μαθήματα με τον Τ. Μαντζάρη στο Ωδείο Music Workshop, του οποίου είναι απόφοιτος. Υπήρξε επίσης μαθητής του Γ. Αγγελάκη στο ΣΩΘ, όπου έκανε μαθήματα κλασικής και jazz αρμονίας, ενώ είναι πτυχιούχος κλασικής αρμονίας της τάξης του Κ. Τσούγκρα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ). Σε ηλικία 18 ετών συνέχισε σπουδές Jazz Πιάνου στο Conservatorium van Amsterdam, με καθηγητές τους K. Boehlee, R. van Bavel, H. Vroomans και στο κλασικό πιάνο με τον G-J Vermeulen. Ανάμεσα σε άλλα, παρακολούθησε και το εργαστήρι του διεθνούς φήμης καθηγητή A. Dooyeweerd. Στο Άμστερνταμ έλαβε μέρος σε σεμινάρια με τους A. Cohen Trio, M. Clark, D. DiPiazza, R. Eubanks, Π. Ανδρέου, H. Duran Trio, E. Pieranunzi, D. Mackrel, M. Okazaki και J. Levenson. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο εξωτερικό (Jazz au Chellah – Μαρόκο, Radio Plovdiv & Kyunstendil Concert Hall – Βουλγαρία, Šumadijski Jazz Festival – Σερβία) και στην Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) και στο Athens Technopolis Jazz Festival. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως Ν. Masson, J. Wylie, Σ. Βότσκος, I. Papasov, A. Losco, A. Mangla, M. Osk, Χ. Λαμπράκης, Γ. Παυλίδης, Κ. Αναστασιάδης, Δ. Αγγελάκης, Β. Λαγδάς κ.ά. Επιλεγμένη δισκογραφία: Leandros Pasias – It’s time to go (2015), Yako Trio – Ode to Yannis (2018).
Ο Σωκράτης Βότσκος (σοπράνο σαξόφωνο & μπάσο κλαρινέτο) γεννήθηκε το 1989. Σπούδασε κλαρινέτο και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Έδεσσας και συνέχισε τις σπουδές του στο Tμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (TMET του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης με τους J. Raynovich, E. Honour καθώς και σεμινάρια ως μέλος της ορχήστρας του TMET υπό τη διεύθυνση του Γ. Χατζηνίκου. Συμμετείχε επίσης σε συναυλίες στο ΜΜΘ με την ορχήστρα και τα σύνολα τζαζ του πανεπιστημίου. Έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ακουστικός Σχεδιασμός και Ψηφιακός Ήχος» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με ερευνητική εργασία αρχαιοακουστικής μελέτης – και πιο συγκεκριμένα της ακουστικής λατρευτικών σπηλαίων της αρχαιότητας σε συνδυασμό με την ακουστική των ξύλινων πνευστών. Συμμετείχε σε εκθέσεις με την επιμέλεια του ακουστικού σχεδιασμού, συνθέτοντας ηχοτοπία (Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών κα). Έχει εμφανιστεί σε πολλούς χώρους: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Λαογραφικό και Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Principal, Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης κ.ά. Εκτός από τη δισκογραφική δουλειά του με την Jazzman Records και τις διεθνείς εμφανίσεις που μετρά με το Κουαρτέτο του, έχει παίξει σε συναυλιακούς χώρους όπως το Duende Jazz Bar, Take Five κ.ά. Με το ντουέτο Kolida Babo κυκλοφόρησαν διεθνώς προσωπική δουλειά με την βρετανική εταιρεία MIC Records, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από την εφημερίδα The Guardian (“Sui generis”) και τα διεθνή μουσικά περιοδικά The Wire και Songlines, ενώ παρουσιάστηκε μαζί με συνέντευξη σε προγράμματα του BBC Radio και της ΕΡΤ. Έχουν κυκλοφορήσει ένα ακόμη single (βινύλιο) με την Jazzman Records και μία κασέτα με την Pikap Records (2020). Έχει παίξει στην ηχογράφηση της ταινίας παραγωγής Disney The Last Warrior (2018), σε μουσική videogame (Raji, PC/PS4 2020) και σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Έχει εμφανιστεί στο διεθνές φεστιβάλ Archipielago festival (2019) στο Museo Reina Sofia της Μαδρίτης (Ισπανία) και επίκειται η εμφάνισή του με το Kolida Babo στο Vinterjazz festival στη Κοπεγχάγη (Δανία) τον Φλεβάρη του 2022. Μετρά πολλές διεθνείς συμμετοχές στην Ιταλία, Ινδία (online), Κύπρο, Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία κ.ά. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς διεθνούς φήμης όπως οι M. Leviev (RegPr), Κ. Αναστασιάδης (SVQ), O. Kologbo (SVQ), με την χορογράφο M. Murman από τη Νέα Ορλεάνη, ενώ συμμετείχε στο panel του Athens Music Week 2021 με τους Γ. Κλουντζό-Χρυσίδη, S. Hutchins & T. Collocutor. Εργάζεται ως καθηγητής μουσικής σε Μουσικά Σχολεία και Ωδεία της Ελλάδας, έχει διδάξει στα διεθνή μουσικά σεμινάρια WIM (what is music) στο μεσαιωνικό Frias της Βόρειας Ισπανίας (Burgos, 2018), και υπήρξε mentor στη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Coursera για το μάθημα “Audio recording and sound engineering”.

 

covid free white

 

Συναυλία Covid Free – Σάββατο 22.01.2022
Οδηγίες προσέλευσης ακροατών/θεατών
Δείτε το *επικαιροποιημένο* σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

ΑΜΙΓΕΙΣ ΧΩΡΟΙ
Ποσοστό πληρότητας 100%.
Οι ακροατές/θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης:
πιστοποιητικού εμβολιασμού
ή
πιστοποιητικού νόσησης
συνδυαστικά με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος ταυτοπροσωπίας.
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή (εκτυπωμένα) είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του ακροατή/θεατή, και σαρώνονται ηλεκτρονικά στην είσοδο μέσω ειδικής εφαρμογής.
Οι ανήλικοι ακροατές/θεατές από τεσσάρων (4) έως δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν εναλλακτικά δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου.

Οι Σπουδαστές του ΚΩΘ εισέρχονται επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό ή την δήλωση που χρησιμοποιούν για την είσοδό τους στα μαθήματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
• Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρώς σειρά προτεραιότητας κατά την άφιξη των θεατών στον χώρο του ΚΩΘ.
• Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη είσοδο/έξοδο και στη διάρκεια της συναυλίας.
• Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εκδίδονται από την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

 

 

 

Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών