11-13/12/17 Eterotropies ordoulidis "Οι Ετεροτοπίες του Πιάνου στ΄ Ανατολικά" με τον Νίκο Ορδουλίδη
Eterotropies ordoulidis

οι ετεροτοπίες του πιάνου στα ανατολικά

επιστημονικό & καλλιτεχνικό τριήμερο

11-13 Δεκεμβρίου 2017

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα τριήμερο επιστημονικό και καλλιτεχνικό γεγονός, που θα έχει στο επίκεντρο το πιάνο εκτός του συνηθισμένου του πλαισίου.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 17.00

Ο Νίκος Ορδουλίδης, πιανίστας και μουσικολόγος, θα πραγματοποιήσει ένα διαδραστικό εργαστήρι, το οποίο θα αφορά σε ζητήματα λαϊκής αισθητικής και πρακτικών εκτέλεσης. Το εργαστήρι θα αφορά προχωρημένους πιανίστες, οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν το ρεπερτοριακό υλικό με το οποίο θα ασχοληθούν στον εξής σύνδεσμο:

www.eastern-piano.com/el/blog/169-ergastiri.htm

Δηλώσεις συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το εργαστήρι θα είναι διαθέσιμο για περιορισμένο αριθμών ατόμων.

Ο μουσικολόγος Γιώργος Κοκκώνης θα παρουσιάσει, υπό την μορφή διαλόγου με τον Νίκο Ορδουλίδη, ορισμένες περιπτώσεις από την ιστορική δισκογραφία που προέρχεται από ένα ευρύ γεωγραφικό τόξο (Ρουμανία, Ελλάδα, Τουρκία, Ιράν, Αλγερία, Τυνησία κ.ά.), στο οποίο το πιάνο απαντά με διαφορετικούς ρόλους από αυτούς της κλασικής Δύσης. Θα γίνει αναπαραγωγή ηχητικού υλικού από τις εν λόγω περιοχές και θα εξεταστούν, πέρα από ζητήματα μουσικής αισθητικής, ποικίλες πολιτισμικές πτυχές συνδεδεμένες με τα μουσικά προϊόντα.

Ο Άκης Πιτσάνης, μαζί με τον Νίκο Ορδουλίδη, θα παρουσιάσουν ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή, που θα περιλαμβάνει ανακατασκευές λαϊκών τραγουδιών από το ελληνόφωνο ρεπερτόριο.

Η είσοδος και τις τρεις ημέρες είναι ελεύθερη.

www.odiokrat.gr

www.eastern-piano.com

www.ordoulidis.gr

Νίκος Ορδουλίδης

Ο Νίκος Ορδουλίδης σπούδασε στο University of Leeds της Αγγλίας (διδακτορικό στην λαϊκή μουσικολογία και μεταπτυχιακό στην μουσική εκτέλεση) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πτυχίο μουσικής επιστήμης και τέχνης). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τον μουσικό συγκρητισμό που διέπει τα μουσικά είδη και ιδιώματα. Επίσης, οι πρακτικές εκτέλεσης και η παιδαγωγική προσέγγιση του λαϊκού πιάνου συνιστούν μία έτερη πτυχή της ερευνητικής του δραστηριότητας. Είναι ενεργός συνθέτης με πέντε δισκογραφικές δουλειές· μέλος του Modern Greek Studies Association, του ελληνικού παραρτήματος του International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Διδάσκει ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου από το 2015 και έχει εκδώσει δύο μουσικολογικά συγγράμματα: Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983). Ανάλυση της µουσικής του και τα προβλήµατα της έρευνας στην ελληνική λαϊκή µουσική (Ιανός, 2014)· Συννεφιασμένη Κυριακή και Τη Υπερμάχω – Καθρέφτισμα ή αντικατοπτρισμός; (Fagotto, 2017)

Γιώργος Κοκκώνης

Ο Γιώργος Κοκκώνης είναι μουσικολόγος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα). Κατάγεται από τις Σέρρες, είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών. Σπούδασε στο Παρίσι σύνθεση (École Normale), τζαζ σύνθεση - ενορχήστρωση (CIM) και κυρίως μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ μετά από την εκπόνηση διατριβής σχετικά με το αίτημα της ελληνικότητας στην λόγια νεοελληνική μουσική (La question de la grécité dans la musique néohellénique, De Boccard-Association Pierre Belon, Paris 2008).

Το 1998 εισηγήθηκε την ίδρυση του ΤΛΠΜ, στο οποίο εξελέγη ως καθηγητής το 2002. Μετά από μακρόχρονες επιτόπιες έρευνες, εξέδωσε τις μονογραφίες για την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου (2008) και την Θεσσαλίας (υπό εκτύπωση) υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Επιμελήθηκε την έκδοση έργων του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και διηύθυνε τον συλλογικό τόμο Création musicale et nationalismes dans le Sud-Est européen (Études Balkaniques No 13, Paris 2007). Οι δημοσιεύσεις του αφορούν σε όλες τις εκφράσεις της ελληνικής μουσικής, λόγιες και λαϊκές.

Ο Άκης Πιτσάνης είναι μουσικός με καταγωγή από την Καστοριά. Από την ηλικία των εφτά ζυμώθηκε με την προφορική εκμάθηση της μουσικής στο οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησε σπουδές πιάνου για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, έκανε μαθήματα φωνητικής και συμμετείχε σε παιδική χορωδία ως σολίστ, συμμετέχοντας σε συναυλίες και εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην περιφέρεια της Μακεδονίας και στην Αθήνα. Στα εφηβικά του χρόνια συνέθεσε και έδρασε με μουσικές μπάντες στο χώρο του, μία εκ των οποίων έχει στο ιστορικό της ένα demo με τίτλο Telma. Στα 20 του χρόνια, εγγράφεται στη σχολή οργανοποιίας Καστοριάς και αφού ολοκληρώνει τις σπουδές του, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί για πέντε χρόνια και εργάζεται ως μουσικός. Παράλληλα, μελετάει και αναπτύσει την τεχνική του τραγουδιού, ακούγοντας τραγουδιστές του αστικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής του μεσοπολέμου. Δημιουργεί μουσικά σχήματα με τα οποία θα κάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συμμετοχές στη δισκογραφία και συνεργασίες με επώνυμους και καταξιωμένους καλλιτέχνες.  Από το 2012 φοιτεί στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.


Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών