Σαμσαρέλου Zωή

Σπούδασε πιάνο στο Βόλο και, κατόπιν, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον καθηγητή  Γιώργο Θυμή. Παράλληλα, σπούδασε αρμονία, αντίστιξη και φούγκα στο Κρατικό Ωδείο. Με υποτροφία του Αχιλλοπουλείου Ιδρύματος, συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου με τον καθηγητή Laszlo Simon. Αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου από την τάξη  του καθηγητή Marian Migdal στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου  του Αμβούργου.

Συμμετείχε ενεργά στα σεμινάρια της Θερινής Μουσικής Ακαδημίας του Salzburg,  στις τάξεις των καθηγητών Hans Leygraf, Christoph Lietzke και Arne Torger, στα master classes που διοργάνωσε η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου με τους καθηγητές Karlheinz Kämmerlink και Gyorgy Sebök και στα σεμινάρια των Julia και Konstantin Ganev στη Θεσσαλονίκη.

Εχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ πιάνου και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Μάλτα, Αίγυπτο, Τουρκία, Συρία, Αλγερία, όπως τα: “Griechische Variazionen” στο Βερολίνο, «Ecume» - Συνάντηση Ωδείων της Μεσογείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στη Γένοβα της Ιταλίας, «Tangomania» στη Bologna της Ιταλίας, “Tango Fest” στις πόλεις Bremen, Regensburg και Αμβούργο της Γερμανίας, «Καβάφεια» στο Κάιρο, Φεστιβάλ για την Ελληνική Προεδρία της ΕΟΚ στην Angera της Ιταλίας, Victoria International Arts Festival στη Μάλτα, Festival Méditerranéen στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, «Δημήτρια» Θεσσαλονίκης, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου, Festival “Figures Sonores” στο Αλγέρι, International Academy and Festival στο Çesme της Τουρκίας κλπ.

Εχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την Camerata–Ορχήστρα Δωματίου Saygun στο Çesme της  Τουρκίας, με την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την Ορχήστρα Τεχνών Βέροιας και με το Συγκρότημα Μουσικής Δωματίου «Νικόλαος Μάντζαρος». Έχει ηχογραφήσει επανειλημμένα για τη Ραδιοφωνία (ΕΡΤ Γ’ πρόγραμμα κ.ά.) και έχει μαγνητοσκοπήσει για την ελληνική Τηλεόραση στην εκπομπή «Η μουσική και η μουσικοί». Εχει ηχογραφήσει σε ατομικό CD έργα του A. Piazzolla για πιάνο και έχει συμμετάσχει στο CD που παρήγαγε το Κρατικό Ωδείο με έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές..

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα κλασικὰ και σύγχρονα για πιάνο καθὼς και πολλὰ έργα ελλήνων συνθετών. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με το παραδοσιακό και σύγχρονο tango. To 1996 και  1997 έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία, ως μέλος του  «Τango Trio», μαζί με τον ουρουγουανό μπαντονεονίστα Hugo Diaz, έναν από τους τελευταίους αυθεντικούς μουσικούς του tango, και τον γερμανό βιολοντσελίστα Thilo Krigar. Επιπλέον, τo 1997, η Ζωή Σαμσαρέλου και ο Hugo Diaz ερμήνευσαν ως σολίστ  με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης τη σύνθεση του H. Diaz  «Λατινοαμερικάνικα tangos» για μπαντονεόν, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Η Ζωή Σαμσαρέλου, μετά από πρόσκληση, έχει  διδάξει σε master classes στο Conservatorio N.Paganini στη Γένοβα, στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής της Δαμασκού  και στο Κρατικό  Conservatoire του Πανεπιστημίου Mimar Sinan στην Κωνσταντινούπολη.

Από το 2000 είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου» (www.pelionfestival.com ).

Το 2004 ίδρυσε το σύνολο «Temperamentum» για 2 πιάνα, με απόφοιτους μαθητές της τάξης της. Tο 2006, η ίδια και ο βαρύτονος Mesut Iktu, ίδρυσαν το  «Ντουέτο για την ελληνοτουρκική φιλία», δίνοντας συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Από το 2013 είναι εκπρόσωπος στην Ελλάδα του σωματείου ”Πολιτιστικές Ανταλλαγές Μεσογείου - E.CU.ME”, που εχει την έδρα του στη Μασσαλία.

Έχει εργαστεί ως καθηγήτρια πιάνου και ως καλλιτεχνική  διευθύντρια σε Ωδεία της Θεσσαλονίκης και, από το 1998 έως το 2006, ως επιστημονική συνεργάτις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το 1994 είναι μόνιμη καθηγήτρια πιάνου και μουσικής δωματίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από την τάξη της στο Κ.Ω.Θ.  έχουν αποφοιτήσει με δίπλωμα πολυάριθμοι σπουδαστές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον, η Ζωή Σαμσαρέλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Τέχνης, της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. 

Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών