Νέα & Εκδηλώσεις

27/04/2017 kathariou Σεμινάριο λυρικού τραγουδιού με την μεσόφωνο Αγγελική Καθάριου
 
kathariou

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Οι μεταμορφώσεις της Φωνής»
...από το ρετσιτατίβο του Μότσαρτ στο Sprechgesang του Pierrot Lunaire του Schoenberg.


Ένα σεμινάριο λυρικού τραγουδιού με τη διεθνούς φήμης μεσόφωνο Αγγελική Καθαρίουέχει τη χαρά να φιλοξενείτο Κρατικό ΩδείοΘεσσαλονίκης στις 27,28 και 29 Απριλίου.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν δύο έργα δικής τους επιλογής από το Ιταλικό, Γαλλικό και Ισπανικό ρεπερτόριο.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα γίνει εκτενής αναφορά
στις τεχνικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του φωνητικού ρεπερτορίου του 20ου και 21ου αιώνα μέσα από έργα – σταθμούς των: Schoenberg, Weill, Cage, Beriot, Μητρόπουλου, Χρήστου και νεώτερων συνθετών της λόγιας μουσικής δημιουργίας του αιώνα μας.

Οι φίλοι του λυρικού τραγουδιού μπορούν να απευθυνθούν για πληροφορίες στο Τμήμα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ.τηλ 2310 510551/εσωτ.1

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΥ, μεσόφωνος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μελέτησε πιάνο με τον Άρη Γαρουφαλή και στη συνέχεια με τη Ντόρα Μπακοπούλου, από την τάξη της οποίας πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί το 1993. Τραγούδι σπούδασε στο Ωδείο Athenaeum απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο το 1993 και στη συνέχεια, με υποτροφία του Ιδρύματος «Α.Σ.Ωνάσης» τελειοποίησε την τεχνική της Φωνής στην Ιταλία με τους Arrigo Pola, Ντίνο Εγκολφόπουλο και Renata Scotto και ολοκλήρωσε κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών (MΑ in Music) στο Πανεπιστήμιο του York. Eίναι Διδάκτωρ του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του York.
Συνεργάζεται με τα λυρικά θέατρα της Βόρειας Ιταλίας, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, την Concertgebouw του Άμστερνταμ, την Κρατική Όπερα του Ρήνου, την Opéra Comique, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Culturgest Hall (Λισσαβώνα), το Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας, τη Cité de la Musique και με τα διεθνή Φεστιβάλ Αθηνών, Μασσαλίας, Βουδαπέστης, Ferrara, Roque d’Anthéron ερμηνεύοντας ευρύ λυρικό και συμφωνικό ρεπερτόριο: Ευρυδίκη του Peri, Carmen, Falstaff, Mahagonny, Trouble in Tahiti του Bernstein, Beggar’s Opera και Phaedra του Britten, 9η Συμφωνία του Beethoven, 2η Συμφωνία του Mahler, Requiem του Mozart. Οι ερμηνείες της περιλαμβάνουν μερικά από τα σημαντικότερα έργα του 20ού αιώνα: Le Pierrot Lunaire, Folk Songs και Sequenza του Berio, Ancient Voices of Children του Crumb, Le Marteau sans Maître του Boulez, Miss Donnithorne’s Maggot του Sir P.Maxwell Davies, Συμφωνία Ν.1 και T.S.Eliot Songs του Γ.Χρήστου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες όπως η Mahler Chamber Orchestra και η Φιλαρμονική του Στρασβούργου υπό τους αρχιμουσικούς Claudio Abbado, Antonello Allemandi, Θόδωρο Αντωνίου, Steuart Bedford, Γιώργο Βράνο, Jan Latham-Koenig, Λουκά Καρυτινό, Μίλτο Λογιάδη, Jordi Mora, Michel Plasson, Tiziano Severini, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, Pierre-André Valade, Alberto Zedda.
Η δισκογραφική της παρουσία περιλαμβάνει τις πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις των έργων: 16 τραγούδια του Ν.Σκαλκώτα για τη BIS (“…a rich creamy voice and superb Skalkottas interpreter…” BBC Music Magazine), Zyia του Ξενάκη για τη Saphir (Διεθνές δισκογραφικό βραβείο “Orphée d’Or 2012” για την καλύτερη ηχογράφηση σύγχρονου λυρικού έργου, από την Académie Internationale du Disque Lyrique), 14 Invenzioni του Δ.Μητρόπουλου, Melisma του Μ.Αδάμη (Naxos). Aκόμη, έχει ηχογραφήσει τον Ερωτόκριτο και την Όπερα των Σκιών του Ν.Μαμαγκάκη, έργα των: Ντίνου Κωνσταντινίδη (Centaur), Clotilde Rosa, Θάνου Μικρούτσικου, Δημήτρη Θέμελη, Νίκου Αστρινίδη καθώς και το Μάγο Έρωτα του M.de Falla (Naïve), τη Messe Es-dur του Schubert και τη μουσική του βραβευμένου με όσκαρ Alexandre Desplat για την ταινία “11'09"01 New York September 11”. Μέλος της διεθνούς επιτροπής της Μουσικής Ακαδημίας Val d’ Isère, η Αγγελική Καθαρίου είναι Καθηγήτρια Μονωδίας στο Ωδείο Αθηνών και υπεύθυνη διδάσκουσα της Ειδίκευσης Μονωδίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

 

  
copyright ©2015 - Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - All Rights Reserved