Νέα & Εκδηλώσεις

03/04/2018 Xenopoulos 3 04 18

Σεμινάριο "Εισαγωγή στον  αυτοσχεδιασμό"                  Ομιλητής:  ΒασίληςΞενόπουλος MMus Performance/Composition Berklee College of Music

 

Xenopoulos 3 04 18

Εισαγωγή στον αυτοσχεδιασμό/

Introduction to improvisation in contemporary music

Ομιλητής: Βασίλης Ξενόπουλος MMus Performance/Composition Berklee College of Music

Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018, ώρα 16.00 – 19.00

 Αίτηση

Το σεμινάριο χωρίζεται σε δυο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό. Στο πρώτο σκέλος γίνεται προσέγγιση του αυτοσχεδιασμού ιστορικά μέσα από την εξέλιξη των διαφόρων στυλ της τζαζ, από το ragtime, το blues και το swing μέχρι τα πιο σύγχρονα bebop και fusion. Στη συνέχεια του θεωρητικού μέρους παρουσιάζονται και αναλύονται οι πιο δημοφιλείς σκάλες στη σύγχρονη μουσική όπως major/minor pentatonics, blues scale και jazz modes. Στο τελευταίο μέρος γίνεται ένας συσχετισμός (μέσω βαθμίδων), έτσι ώστε ο σπουδαστής να έχει σημείο αναφοράς με τις παραδοσιακές σκάλες της δυτικής μουσικής. Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου είναι καθαρά πρακτικό και οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν (στο δικό τους όργανο) το υλικό που έχει διδαχθεί στο πρώτο μέρος. Επίσης γινεται αναφορά και εφαρμογή της αυτοσχεδιαστικής τεχνικής σε διαφορά στυλ της σύγχρονης μουσικής, όπως η τζαζ, το φανκ και το λάτιν. Το masterclass είναι δομημένο έτσι ώστε να απευθύνεται σε σπουδαστές όλων των μελωδικών οργάνων.

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ,

αιτήσεις στο pr@odiokratiko.gr

Ο Βασίλης Ξενόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι σαξοφωνίστας και συνθέτης και κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο. Η αγάπη του για τη τζαζ φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία και τον οδήγησε σε μεγάλες διακρίσεις, όπως η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ορχήστρα νέων τζαζ 1999 και η απονομή του Berklee International Tour Scolarship την ίδια χρονιά. Στο Berklee College of Music φοίτησε υπό την καθοδήγηση μεγάλων προσωπικοτήτων της τζαζ όπως οι Andy McGhee, Billy Pierce και George Garzone και έβαλε τις βάσεις για να χτίσει το στιλιστικό του χαρακτήρα ο οποίος έρχεται μέσα από την παράδοση της τζαζ.  Το 2002 μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο και άρχισε να συνεργάζεται με κορυφαίες φυσιογνωμίες της Βρετανικής τζαζ όπως ο Alan Barnes, Jim Mullen, Ray Gelato, Mark Nightingale, Steve Waterman, Derek Nash, Bruce Adams, Martin Shaw, Nigel Price και πολλούς άλλους.

Έχει συμμετάσχει σαν sideman σε πολλές δισκογραφικές δουλειές καλλιτεχνών απ'ολο τον κόσμο. Σε προσωπικό επίπεδο το 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ στην εταιρεία 33Jazz με τίτλο "Loud City" το οποίο αποτελεί μια συλλογή από original συνθέσεις.
Το καλοκαίρι του
2013 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος "The Wind Machine", ο οποίος αποσπά διθυραμβικές κριτικές από την πλειοψηφία των βρετανικών μέσων ενημέρωσης όπως οι Times, o Guardian και το BBC. Θεωρείται ένας από τους πιο "in demand" μουσικούς στην Ευρώπη με περίπου 250 εμφανίσεις κάθε χρόνο και έχει χαρακτηριστεί από την ιστιοσελίδα London Jazz News σαν ένα ανεκτίμητο περιουσιακό στοιχείο της εγχώριας σκηνής. www.vasilisx.com, www.facebook.com/vasilisjazz

 

  
copyright ©2015 - Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - All Rights Reserved