Μουσικά Σύνολα

Βυζαντινός χορός

Ιδρύθηκε το 2000 στα πλαίσια του μαθήματος ΄χορωδία Βυζαντινής μουσικής΄, για τους σπουδαστές του Ωδείου. Αριθμεί 30 μέλη, αγόρια και κορίτσια, που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην ψαλτική τέχνη. Οι σπουδαστές, που αποτελούν τον ΄Βυζαντινό χορό΄ του Κ.Ω.Θ εξασκούνται επί δίωρο κάθε εβδομάδα, σε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. 

Η εργώδης προσπάθεια του ΄Βυζαντινού χορού΄ έχει ως σκοπό την έρευνα και μελέτη ύμνων και εξωτερικών μελών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου και ως στόχο την προβολή και διάδοση της μεγάλης και σπουδαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Έχει ψάλλει σε πολλές ακολουθίες διαφόρων Ι.Ναών της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων και εντυπωσίασε με τον λιτό, σοβαρό και μυσταγωγικό τρόπο ψαλμωδίας του. Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Ωδείου, ενώ έχει συνεργαστεί σε συναυλίες με τον άρχοντα πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο και τον Χρόνη Αηδονίδη, έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές του παραδοσιακού μας τραγουδιού. 

Στο μικρό χρονικό διάστημα ζωής και δράσης του, ο ΄Βυζαντινός Χορός΄του Κ.Ω.Θ, έχει αποσπάσει θετικά σχόλια και ευμενείς κριτικές από τον έντυπο τύπο και ανθρώπους του χώρου. 

Χοράρχης και δάσκαλος του Βυζαντινού χορού είναι ο καθηγητής Βυζαντινής μουσικής του Κ.Ω.Θ Πέτρος Παπαεμμανουήλ.

 

 

copyright ©2015 - Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - All Rights Reserved