Μουσικά Σύνολα

Ορχήστρα Εφήβων

Η Ορχήστρα Εφήβων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε το 2001 από τον αρχιμουσικό και καθηγητή του ωδείου, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, στοχεύοντας ουσιαστικά στη δημιουργία ενός φυτωρίου σπουδαστών, ενός προπαρασκευαστικού συνόλου, που θα εκπαίδευε τα μέλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν αργότερα να στελεχώσουν με ευκολία και επιτυχία την Συμφωνική Ορχήστρα του ωδείου.

Από το Νοέμβριο του 2003 την διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Δημοσθένης Φωτιάδης.

Η ορχήστρα απαρτίζεται από σπουδαστές οργάνων που βρίσκονται στη τάξη της Μέσης και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο μεγάλο σύνολο στις σπουδές τους. Στις δοκιμές και καθ’ όλη την διάρκεια των μαθημάτων, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην καλλιέργεια της ορχηστρικής συνεργασίας και της επαγγελματικής δεοντολογίας και ευσυνειδησίας.

Τα προγράμματα της ορχήστρας διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους, τον εποικοδομητικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, καθώς και τον ευχάριστο και ψυχαγωγικό ρόλο τους.

Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα από τα κοντσέρτα του Βιβάλντι, μέχρι τους Ρουμάνικους χορούς του Μπάρτοκ και τις σουίτες του Χίντεμιτ.

Κάθε χρόνο, ύστερα από εσωτερικό διαγωνισμό, επιλέγονται οι καλύτεροι σπουδαστές της μέσης σχολής, προκειμένου να συμπράξουν ως σολίστ με την ορχήστρα. Η ορχήστρα έχει ενεργή παρουσία στο πρόγραμμα εκδηλώσεων «με τα φτερά της μουσικής», καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ωδείου, μέσα από τα οποία πραγματοποιεί συναυλίες σε σχολεία της πόλης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή των μαθητών ως προς την καλλιέργεια μουσικής συνείδησης και κριτικής στάσης απέναντι στη μουσική.


Συμμετείχε:

  • στο 1ο Φεστιβάλ «ΠΑΙΣ… ΟΠΕΡΑ» που διοργανώθηκε από την Όπερα Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την όπερα «Χένσελ και Γρέτελ», διασκευασμένη για παιδιά, στον πολυχώρο «Μύλος».
  • Σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, και την χορωδία του, παρουσίασε το ίδιο έργο, στο θέατρο του Μ. Σ. Θ.
  • Το Μάιο του 2007 πραγματοποίησε ανοιχτή συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού «Πολιτισμός στην πόλη».
  • Τον Απρίλιο του 2008 σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και σε σύμπραξη με την ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το παραμύθι του G. Schwertberger για αφηγητή και ορχήστρα «Το ετήσιο συμπόσιο των νάνων».
  • Το Νοέμβριο του 2008 εκπροσώπησε το K.Ω.Θ. στην συναυλία λήξης των εργασιών της 17ης Συνάντησης Ωδείων και Μουσικών Σχολών της Μεσογείου (E.CU.ME).
  • Το Μάρτιο του 2009 πραγματοποίησε δυο συναυλίες στο Βελιγράδι Σερβίας (Belgrade Philharmonic Hall και Ilija M. Kolarac Hall) σε σύμπραξη με την ορχήστρα της μουσικής σχολής Dr. Vojislav Vuckovic του Βελιγραδίου).

Μέσα από μια πρωτοβουλία του μαέστρου της ορχήστρας και φιλοδοξώντας στην ενεργή συμμετοχή για την εξέλιξη της ορχηστρικής μουσικής, από το 2007 έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με Έλληνες συνθέτες, οι οποίοι συνθέτουν πρωτότυπα έργα ειδικά για την ορχήστρα.

 

 

copyright ©2015 - Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης - All Rights Reserved