Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση Opera Buffa

Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών.

Δεκέμβριος – Μάιος 2019

Κόστος παραγωγής 13.000 euro

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ΩΘ στο πλαίσιο ανάδειξης του νέου ανθρώπινου δυναμικού ανταποκρινόμενο στη θετική στάση του ΚΘΒΕ για συνεργασία με τους άλλους φορείς της πόλης, προτείνει σαν κοινό τόπο συνεργασίας το ανέβασμα μιας όπερας,OperaBuffa.

Η Opera Buffa είναι το είδος της κωμικής όπερας που αναπτύχθηκε κυρίως στην περιοχή της Νάπολης στις αρχές του 19ου αιώνα και που παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα είδη στον χώρο της Όπερας μέχρι σήμερα.

Η πλοκή μιας Opera Buffa θυμίζει πολύ τις κωμωδίες του Goldoni. Για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την καρικατούρα σαν μέσο σκιαγράφησης των χαρακτήρων της, που συχνά ανήκουν στην άρχουσα τάξη, κάνοντας έκδηλες τις ανθρώπινες αδυναμίες των εμπλεκομένων όπως, την απληστία, την ματαιοδοξία, την επιτήδευση, ή την βλακεία της υπεροψίας.

Η δαιμόνια τάξη των υπηρετών αναλαμβάνει να περιπλέξει και κατόπιν να ξεμπλέξει τις υποθέσεις των «Κυρίων»τους πάντα προς όφελος των ιδίων. Αναπτύσσεται έτσι, μία ζωντανή σκηνική συνθήκη που πολλές φορές θυμίζει την γαργαρότητα και σπιρτάδα της Commedia dell Arte.

Στην Opera Buffa εκτός από την «τραγουδιστική» ικανότητα των μελωδών απαιτείται και μεγάλη υποκριτική ευελιξία . Μέσα σε αυτό το πνεύμα και επιθυμώντας να καλύψουμε τις ανάγκες των σπουδαστών της Μελοδραματικής Κατεύθυνσης του ΚΩΘ προτείνουμε την Opera Buffa του Gaetano Donizetti, Il Campanello di Note.

Το καμπανάκι της νύχτας,μία μονόπρακτη όπερα διάρκειας μιας ώρας και πέντε λεπτών (1h5min) η οποία διαθέτει όλα τα χαρίσματα του είδους της.

Στο σπίτι του διάσημου και πλούσιου γιατρού Don Annibale Pistacchio, έχουν μαζευτεί εκλεκτοί καλεσμένοι για να γιορτάσουν τους γάμους του, με την κατά πολύ νεότερη του Serafina. Η Serafinaέχει δεχθεί αυτόν τον γάμο καθαρά για λόγους συμφέροντος.

Ανάμεσα στους καλεσμένους βρίσκεται και ο πρώην αγαπητικός της Serafina, ο νεαρός Enricoαποφασισμένος να ξανακερδίσει την εύνοια της πρώην ερωμένης του. Ωστόσο, η Serafina τον αρνείται και ο Enrico αποφασίζει να υπονομεύσει την πρώτη νύχτα του γάμου του Don AnnibalePistacchio. Έτσι, μεταμφιεσμένος άλλοτε σαν ασθενής, άλλοτε σαν πλανόδιος τραγουδιστής,άλλοτε σαν τυφλός συγγενής ασθενούς,εισβάλει κατά την διάρκεια της νύχτας στο σπίτι του γιατρού καταφέρνοντας εντέλει να καταστρέψει την πρώτη νύχτα του γάμου……

Η πλοκή και η ζωντάνια της συγκεκριμένης Όπερας,την καθιστά ιδανική για θεατές όλων των ηλικιών,και καλύπτει τόσο τους γνώστες όσο και τους εν δυνάμει καινούργιους θεατές του είδους. Ο στόχος του ΚΩΘ, και σίγουρα εδώ χρειάζεται την συμμαχία του μουσικόφιλων υποστηρικτών, είναι να δημιουργηθεί μια μόνιμη πλατφόρμα Όπερας στην Θεσσαλονίκη με καινούργιες ερμηνευτικές προσεγγίσεις.

Με αυτή τη στόχευση, οι νέοι που σπουδάζουν αυτό το τόσο δύσκολο είδος θα ενδυναμωθούν και θα πιστέψουν στην δυνατότητα της πόλης μας, να τους υποστηρίξει και να τους προσφέρει τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

Σε αυτό το εγχείρημα το ΚΩΘ μπορεί να καλύψει καλλιτεχνικά τις ανάγκες της όπερας με τους ήδη εξειδικευμένους συνεργάτες του, και ζητά την τεχνοοικονομική υποστήριξη του για την υλοποίηση του έργου.

Συντελεστές:

 • Μαέστρος 30 μελής ορχήστρα
 • 30 μελής χορωδία Σκηνοθέτης
 • Βοηθός Σκηνοθέτη
 • Χορογράφος
 • Σκηνογράφος
 • Διδασκαλία Χορωδίας
 • Μουσική διδασκαλία
 • Συνοδοί πιάνου (κορεπετίτορες)
 • Κινησιολογία
 • Σκηνικά Κοστούμια
Χορηγικά Προγράμματα
 • Εκπαιδευτικά προγράμματα Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Πρόταση χορηγίας,
  Εκπαιδευτικά προγράμματα
  Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

  Νοέμβριος 2018 – Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Τα μαθήματα αλλιώς

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού-καλλιτεχνικού, επιμορφωτικού forum
  «Τα μαθήματα αλλιώς»

  30 Μαρτίου – Απριλίου 2019
  Περισσότερα
 • Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα.

  Πρόταση χορηγίας για την οργάνωση συναυλίας της ορχήστρας εφήβων του Κ.Ω.Θ με έργα γραμμένα ειδικά για την ανωτέρω ορχήστρα

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Πρόταση χορηγίας για διοργάνωση συναυλίας για την παρουσίαση & ανάδειξη νέων σπουδαστών που διακρίνονται στους διαγωνισμούς του Κ.Ω.Θ.
  Το Άρωμα της Μουσικής - Ανοιχτή πόρτα στους νέους

  Χειμώνας 2018-2019
  Περισσότερα
 • ορχήστρα δωματίου Contra Tempo

  Πρόταση χορηγίας για την υποστήριξη της ορχήστρας δωματίου "Contra Tempo"

  Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • παράσταση Opera Buffa

  Πρόταση χορηγίας, για την παράσταση "Opera Buffa" - Υποστήριξη νέων καλλιτεχνών

  Δεκέμβριος –Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • Αριστοφανική κωμωδία Όρνιθες

  Πρόταση χορηγίας της Αριστοφανικής κωμωδίας «Όρνιθες» διασκευασμένη σε παραμύθι με μουσική υποστήριξη και χορό

  Μάρτιος και Μάιος 2019
  Περισσότερα
 • δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd

  Πρόταση χορηγίας για τη δημιουργία βιβλίου και εκπαιδευτικού cd/dvd με πρωτότυπα μουσικά έργα γραμμένα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού

  Πρόταση χορηγίας για την κατασκευή επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού με τίτλο «Η μουσική και ο κόσμος της»

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • έκδοση ιστορικού λευκώματος

  Πρόταση χορηγίας για την έρευνα και την έκδοση ιστορικού λευκώματος του πρώτου Διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Καζαντζή Αλέξανδρου

  Εντός του 2019
  Περισσότερα
 • Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Ανάδοχος μουσικού οργάνου

  Πρόταση συντήρησης μουσικού οργάνου από 10 euro το μήνα.
  Περισσότερα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι


 on line Κατάλογος Βιβλιοθηκών ΑΠΘ      Bιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας      Σύλλογος Γονέων του ΚΩΘ      Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος      Συλ. Κατ. Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών